מעגלי הקשבה בבי"ס מעיינות – כברי
ברכות לגב' יעל ארמה-אורן
פרס החינוך המחוזי לשנת הלימודים תשס"ט בתחום החינוך הבלתי פורמאלי הוענק לגב' יעל ארמא-אורן, מנהלת בי"ס מעיינות-כברי (יעל מונתה למפקחת מטעם משה"ח החל משנה"ל תש"ע, ברכות רבות!) כאשת חינוך מצטיינת בתחומה.
"…תהליכים פדגוגיים וארגוניים שמובילה יעל מבוססים על עקרונות של אמון הדדי, שיתוף פעולה, האצלת סמכויות ולמידת עמיתים. צוות המורים חדור מוטיבציה ופועל במסירות ובשיתוף ההורים והקהילה.
בדרכה המיוחדת מגלה יעל מנהיגות חינוכית ומובילה אחריה במקצועיות את קהילת בית הספר מתוך ראייה של שותפות לדרך וגאוות יחידה" / משה"ח מחוז צפון
בבי"ס מעיינות בקיבוץ כברי נערכים מזה שנים מספר מעגלי הקשבה בכל כיתות הלימוד. המעגלים הוכנסו בתחילה לכיתות ה'-ו' והונחו בתחילת על ידי מנחי עמותת מעגל הקשבה. במקביל קיבלו המורים וצוות בית הספר הכשרה בהנחיית מעגלים.
עם הזמן הפך בית הספר להיות "בית ספר מקשיב". ישיבות צוות נערכות בשיטת המעגל, מורות ומחנכות מעבירות מעגלים לתלמידים.
(התלמידים עצמם פותרים בעיות ביניהם בעזרת מעגלים ספונטניים) משובים חיוביים ומידע אודות המעגלים הגיע לאוזני ההורים מילדיהם אשר פנו וביקשו להכיר את דרך המעגל.
"המעגלים נותנים לילדים הזדמנות ללמוד לדבר ולהקשיב מהלב ומכאן לחלוק את דאגותיהם ורגשותיהם, לחגוג את הישגיהם ולברר את טיב היחסים עם עצמם ועם הסובבים אותם" אומרת יעל ארמה, "הילדים למדו דרך המעגלים לשתף את חבריהם, לקבל את האחר והשונה, להתעמת עם מצבים חברתיים שונים ולקבל אחריות על ההחלטות שלהם. מפגשי המעגל הפכו להיות מאוד משמעותיים לילדים ולמשפחותיהם וכן למורים אשר הרגישו כי יחסיהם עם תלמידיהם מקבלים משמעות הרבה יותר איכותית ורחבה".
——–
הדרך של הפצת חזון העמותה באה לידי ביטוי ביצירת השינוי החברתי והאקלים החינוכי במסגרות החינוך והרווחה ברשויות. לאחר הצלחה של כ-4 שנים בעיריית ראשון לציון, מעגלים למורים ומנהלים, אנשי חינוך ורווחה בעיריה, הסתיים באפריל 2009 קורס מעגלי הקשבה לאנשי רווחה כחלק מתהליך של הכשרתם כמנחים מובילים של מעגלי הקשבה ברשותם.
עמותת מעגל הקשבה מכשירה, מלווה, מנחה ומהווה את המעיין המקצועי להכרות, הטמעה ותרגול של מעגלי ההקשבה.
ראשון לציון מהווה מודל להטמעת מעגל הקשבהכחלק בלתי נפרד מהמענה החינוכי-רווחתי בישוב.
בחט"ב גמלא, קצרין, מתחיל כעת תהליך הקניית מעגלים לצוות החט"ב ובהמשך – לתלמידים בכיתות.
מעגל הקשבה משתלב ברמות שונות במערכת החינוך בישראל, החל ממעגלים שהתקיימו לאנשי שפ"י (שרות פסיכולוגי של משרד החינוך), צוותי מתי"א, מנהלים, מורים ותלמידים, אנשי טיפול, מנחי קבוצות ועוד. |